PRETRAŽUJTE PO KATEGORIJAMA
Naše trgovine
Club 5*
0
0,00 KM
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

8 načina da budete ljepše pomoću kvalitetnog sna

Možda mislite kako nije potrebno voditi računa o sopstvenoj ljepoti dok se spava, ali sati provedeni u dubokom snu igraju bitnu ulogu u tome kako izgledate. „Beauty sleep (san za lepotu) je od ključnog značaja za oporavak kože,“ kaže dr. Debra Džaliman, dermatolog iz Njujorka i autorka Skin Rules.

Ukoliko želite da Vam koža i kosa dijeluju mlađe i zdravije tokom dana, vrijeme je da usvojite ove „noćne“ navike.

Spavajte na satenskoj ili svilenoj jastučnici.

Ova vlakna će spriječiti da se probudite sa ptičijim gnijezdom na vrh glave, a njihova tekstura će ublažiti nabore i fine linije, jer uzrokuju manje trenja između Vaše kože i jastučnice.

„Svila je bolja za kosu – pomaže da se izbjegne mršenje i lomljenje,“ kaže Džeslin Aluvalija, doktorica iz Spring Street Dermatology klinike u Njujorku. „Također je bolja za kožu, jer materijal sa lakoćom klizi i spriječava nabiranje i gužvanje.“

Spavajte na leđima.

Kada već govorimo o borama, spavanje na leđima Vam može pomoći da ih sasiječete u korijenu i prije nego što se počnu formirati. „Ponavljani pritisak na kožu uzrokuje nabiranje što eventualno otvara put borama,“ kaže Aluvalija.

„Osoba koja spava na jednoj strani može čak imati i više formiranih bora na toj određenoj strani nego na drugoj.“ Ukoliko pokazujete sklonost ka oteklim očima u jutarnjim satima, pokušajte da spavate sa dodatnim jastukom.

„Kada spavate bez jastuka, na ravnom, tečnost se nakuplja oko očiju, što pogotovo izaziva bore.“ kaže Elizabet Tanzi, dermatolog iz Vašingtona.

Hidrirati, hidrirati, hidrirati.

Za svjež izgled ujutru, pobrinite se da koristite anti-age noćne kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu. Ona privlači vodu u kožu što pomaže da se bore izravnaju, savjetuje dermatolog iz Njujorka Frančeska Fusko.

Dr. Džalima preporučuje nanošenje i balsama za usne prije spavanja, vlaženje trepavica sa balsamom za iste i da nikada ne preskačete nanošenje noćne kreme ili seruma. Ovi proizvodi se bolje ponašaju tokom „reparatornog ciklusa kože,“ tj. tokom noći, kaže ona.

Često mijenjajte jastučnice

„Perite često Vaše jastučnice, kako ne biste spavali na gnijezdu bakterija čitavih osam sati svake noći,“ savjetuje šminkerka iz Čikaga Ali Konel.

Dr. Aluvalija kaže da ne samo da biste trebali mijenjati jastučnice dva puta tokom sedmice, već i da biste trebali da okrećete lice jastuka tokom dana kada ih ne mijenjate. 

Ovlaživač zraka

Vjerovatno već znate da je unos velikih količina vode dobar za Vašu kožu – ali sa obzirom da to ne možete raditi dok spavate, probajte da koristite ovlaživač zraka kako biste bili hidrirani tokom noći.

Ovo je naročito od pomoći tokom zime, kada Vaša koža ima tendenciju da bude daleko suhlja.

Držite se podalje od super-slane hrane i alkohola pred spavanje

„Kada konzumirate više alkohola , Vaše tijelo postaje dehidrirano,“ kaže dr. Fusko. „Da bi to nadoknadilo počinje nakupljati prirodne tečnosti oko očiju.“

Slično stvar se dešava i sa solju, što vodi ozloglašenom izgledu podbuhlih očiju. Ukoliko ste ipak udovoljili sebi sa malo čipsa i čašom šampanjca, probajte gore pomenuti trik sa dodatnim jastukom kako biste to spriječili.

Vežite kosu – ali ne u jako zategnutu punđu

Nije loša ideja držati kosu podalje od lica dok spavate kako biste njene prirodne masnoće spriječili da nanose štetu Vašem tenu. Ali izbjegavajte da je vežete u jako zategnutu punđu ili konjski rep, jer to može biti uzrok lomljenja kose, naročito duž granice čela.

Konelova predlaže da je umotate u maramu (svila je idealna), dok dr. Aluvalija kaže da visok, opušteni konjski rep predstavlja sjajan način da se spriječe neželjene erupcije na koži lica.

Idite u krevet sa čistim licem

„Toliko mnogo ljudi spava sa svojom šminkom i onda se pita zašto se budi sa čudnim mrljama oko očiju ujutru,“ kaže Emili Kejt Voren, šminkerka iz Njujorka. „E pa zato.“

Osim što se budite sa neobičnim mrljama oko očiju, to što ne skidate šminku prije sna može uzrokovati začepljenje pora, što također vodi kožnim erupcijama.