PRETRAŽUJTE PO KATEGORIJAMA
Naše trgovine
Club 5*
0
0,00 KM
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

Koja je tajna žena u Japanu, zašto se ne goje i ne stare?

Ne samo da su mladolike već imaju lijepe figure i to postižu skoro bez ikakvog truda. Evo i kako...

Bez obzira na to koliko novca potrošite na sebe kako biste izgledale mršavije i mlađe, nikada ne postižete savršenstvo na neki duži period, a kamoli trajno. Neprekidno kupujete stvari kao što su antiejdžing proizvodi ili proizvodi za mršavljenje, za razliku od žena u Japanu koje se trude da ostanu mladolike i zdrave na prirodan način.

Vježba je svakodnevni ritual

Japanci imaju naviku da budu aktivni u svojim svakodnevnim obavezama. Vožnja bicikla, pješačenje, odlazak u prirodu su nesumnjivo samo neke od nenamjernih vježbi zbog kojih ostaju zdravi iako izdvajaju i posebno vrijeme za manje ozbiljne sesije vježbanja. Ipak većina Japanaca ne posjećuje teretane i ne zamara se ciljanim jačanjem mišića.

Deserti se sa poštovanjem ostavljaju po strani

I previše slatkog u ishrani Japanaca nije ono što bi oni smatrali slatkim; oni znaju šta im šećer može učiniti i drže se podalje od njega. Naravno da vole deserte, ali ih konzumiraju u minimalnim količinama.

Doručak je kraljevski obrok

Za doručak se govori da je najbitniji obrok tokom dana u Japanu i to tamo i zaista jeste; sastoji se od više jela kao što su zeleni čaj, napareni pirinač, omlet, riba, miso supa sa tofuom itd. A potvrđeno je da ljudi koji obilno doručkuju, a minimalno večeraju, zaista mnogo brže mršave i generalno imaju bolju liniju.

Riža u svakom obroku

Zapadni svijet je gojazan uglavnom zahvaljujući brašnu, zahvaljujući hljebu koji prati skoro svaki obrok, a u Japanu umjesto njega pratilac svakog obroka je riža. Za rižu je poznato da je među najzdravijim namirnicama na planeti, jer ima relativno dobar glikemijski indeks, ali i druge benefite.

Blago kuhano

Japanci imaju vrlo visoku svijest o onome što jedu; drže se dalje od prekomjernih količina ulja, jako kuhanih jela ili bilo čega drugog što je nezdravo. Njihov izbor su svježe namirnice, blago ili jedva kuhane poput brzo pečenog krompira, onih koje su grilovane u tavama, koje kuhaju na pari ili kratko u ključaloj vodi.

Oni imaju svijest, a i sami oduvijek tvrde, kako kuhanje uništava dobar dio vrijednosti same hrane.

Male porcije svega

Ova nacija daje prednost raznovrsnosti jela u manjim porcijama, a ne ogromnim količinama jednog jela, te u okviru jednog obroka imaju pomalo svega. Takođe, naučeni su da jedu polako i da uživaju u svakom zalogaju. Nikada ne pune tanjire, svako jele se služi u posebnoj posudi i blago je preliveno ili ukrašeno tako da mu se možete diviti u njegovoj prirodnoj ljepoti.

Drže se sezonskih namirnica

Oni se hrane u skladu sa godišnjim dobom, konzumirajući sezonske namirnice koje u datom trenutku imaju najbolji kvalitet zbog okoline, odnosno same prirode. Supermarketi Japana su krcati svježim i sezonskim namirnicama, jer između ostalog vjeruju u to da je ona najbolja ako se pojede odmah pošto uberete ili ulovite.

Domaća hrana

Japanci su ljubitelji domaće kuhinje, a što i ne bi bili? Imaju svoju grilovanu ribu, miso supu, naparenu rižu, svježe povrće, morske plodove, voće kao desert i još mnogo toga. Inače, Japan čini svega 2% svjetske populacije, ali se tamo ulovi oko 10% ribe na svijetu.

Zamislite samo doze omega-3 masnih kiselina koje oni svakodnevno unose. Nije ni čudo što su dugovječni.

Cjelovite namirnice

Svaki dom u Japanu u svom frižideru ima pravo blago, jer se radi o cjelovitim, hranljivim namirnicama zbog kojih Japanci žive duže i zdravije. Duži životni vijek i mladolikost nisu sputani njihovim navikama u ishrani i načinom života, već stoje kao kakva barijera protiv bora, mrlja, bolesti i štetnih masti u njihovim tjelima.

Uživaju u hrani

Dijeta je praktično nešto što je strano Japancima, jer je njima bliskije uživanje u raznolikosti jednog cijelog obroka nego izgladnjivanje kako bi se smršalo. Oni imaju poseban mentalni sklop i posebne tehnike kojima ostaju nepogrešivi u konzumiranju jer znaju da to nije zamjena za odricanje.

Oni cijene svoje navike u ishrani i one su ključ do njihovog dugog životnog vijeka.