PRETRAŽUJTE PO KATEGORIJAMA
Naše trgovine
Club 5*
0
0,00 KM
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

Kako spriječiti dehidraciju tokom ljetnih vrućina

Dehidracija ili nedostatak tekućine u organizmu-najčešće se pojavljuje tokom ljeta uslijed pojačanog znojenja i nedovoljnog unosa tekućina. Ovo stanje može dovesti do zdravstvenih problema poput, povraćanja, glavobolje, vrtoglavice i stanja šoka.

Kako biste izbjegli zdravstvene probleme, lijekari i nutricionisti savjetuju da se tijekom ljeta posebno često konzumiraju namirnice i tekućine koje organizam održavaju hidriranim.

U nastavku predstavljamo pet namirnica i tekućina koje organizmu osiguravaju optimalnu hidriranost.

Lubenica

Ne postoji namirnica koja osigurava veću hidriranost od lubenice. Ovo povrće iz roda tikvi poznato je još iz drugog stoljeća prije nove ere, kada su ga uzgajali u dolini Nila.

Lubenica je poznata po svom sočnom i slatkom mesu, koje uglavnom čini voda. Osim vode, ova namirnica sadrži i druge tvari neophodne za dobru hidriranost organizma: so, natrij, kalij, magnezij i kalcij.

Ovo ih čini najboljim izborom za rješavanje problema hidriranosti.

Kokosova voda

Kokosova voda vrlo je zdrava i ima jak hidrirajući učinak. Još u dalekoj prošlosti, stanovnici jugoistočne Azije ispijali su kokosovu vodu da bi utažili žeđ i spriječili pojavu dehidracije.

Znanstvenici su zaključili da je je ova tekućina odličan izvor vode i elektrolita koje organizam oslobađa pojačanim znojenjem. Uz ovo, kokosova voda bogata je mineralima i vitaminima, a istovremeno je odličnog okusa.

Jabuke

Još jedna namirnica idealna za ljeto je jabuka. Postoje razne sorte koje se međusobno razlikuju po veličini, boji, okusu, sočnosti, ali ono što im je svima zajedničko je da su odlične za zdravlje.

Zbog svoje sočnosti, jabuke osiguravaju hidriranost i osvježenje organizmu, a znanstveno je dokazano da konzumiranje jabuka pomaže u sprečavanju nastanka nekih vrsta raka i kardiovaskularnih oboljenja, snižava holesterol i pomaže pri gubitku suvišnih kilograma.

Zelene jabuke su bolje od crvenih jer sadrže manje šećera, a više vitamina.

Voda s limunom

Kad smo žedni, ništa nam ne može utažiti žeđ tako dobro kao voda. Ako u vodu stavimo samo jednu krišku limuna ili iscijedimo nekoliko kapi limunova soka, to postaje napitak koji će nam utažiti žeđ i zajamčiti unos limunske kiseline i vitamina C.

Preporuka je mnogih medicinskih institucija i stručnjaka da se tokom ljeta konzumira najmanje 3 litre vode dnevno kako bi organizam bio hidriran i normalno funkcionirao na visokim temperaturama. 

Ananas

Ovo tropsko voće poznato je po odličnom okusu, koji je istovremeno sladak i osvježavajući. Osim što je odličan izvor vitamina i minerala, ananas je bogat bromelainom koji pomaže probavi.

Zato se konzumiranje ananasa preporučuje kada je potrebno  očistiti organizam od štetnih tvari, kao i kada ste na dijeti. Bilo u obliku cijeđenog soka ili u komadićima, uživajte u ananasu!