Club 5*
0
0,00 KM
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

Kako odabrati pravi madrac?

Da li ste ikada razmislili o tome koliko vremena provodite u krevetu? Da li biste povjerovali ako Vam kažemo da je to blizu jedne trećine života! Vjerovatno ćete se upravo zbog toga složiti da je veoma važno spavati na udobnom i visokokvalitetnom madracu.

Da li ste ikada razmislili o tome koliko vremena provodite u krevetu? Da li biste povjerovali ako Vam kažemo da je to blizu jedne trećine života! Vjerovatno ćete se upravo zbog toga složiti da je veoma važno spavati na udobnom i visokokvalitetnom madracu.

Kada možemo reći da je jedan madrac visoke kvalitete?

Budući da je naše tijelo dnevno izloženo brojnim stresovima i naporima, od izuzetnog je značaja da se naše tijelo dovoljno odmara i regenerira noću.

Ovo se može postići uz pomoć madaraca koji:

 • Se savršeno prilagođava obliku tijela;
 • Pruža potporu upravo gdje je to potrebno;
 • Ne stvara pritisak na ključnim tačkama na tijelu;
 • Diše i upija vlagu koju stvara tijelo;
 • Ima zaštitu protiv grinja;
 • Vam nudi maksimalan odmor i zadovoljstvo.

Šta ukoliko je madrac kvaliteta ispod standarda ili prestar?

U ovakvim situacijama će se pojaviti sljedeći problemi:

 • nesanica,
 • nervoza,
 • slaba koncentracija,
 • okretanje i prevrtanje u krevetu,
 • bolovi u kičmi, krstima i vratu,
 • neispavanost će se pokazati i na licu,
 • bore će se stvoriti oko očiju,
 • budit ćete se umorni, iscrpljeni i nesvježi.

Ukratko, rezultati lošeg sna će se ispoljavati tokom cijelog dana. Obično nedostatak sna ne možete nadoknaditi vikendom. Ukupno vrijeme provedeno u spavanju se ne može izjednačiti sa količinom kvalitetnog sna kojeg Vaše tijelo treba.

Nakon što tijelo prođe period bez dovoljno naspavanosti, javljaju se sljedeći problemi:

 • smanjena produktivnost na poslu i slični problemi,
 • nezadovoljavajuće slobodno vrijeme provedeno sa porodicom i prijateljima,
 • tromost,
 • teškoće sa upražnjavanjem sportskih aktivnosti,
 • ubrzano starenje i debljanje,
 • na duže staze, javlja se osjećaj generalnog nezadovoljstva i nesposobnost uživanja u životu.

Jeste li bili svjesni ovoga?

Ukoliko se prepoznajete u gore navedenim problemima, onda ste vjerovatno odabrali pogrešan madrac ili je Vaš postojeći madrac prestar i treba ga zamijeniti. Pogledajte kako razlikujemo dobre i loše madrace.

Šta sve moramo uzeti u obzir prilikom odabira novog madraca

Odabrati novi madrac nije tako jednostavna odluka. Danas je tržište puno različitih tipova madraca (savremeni madraci, vodeni kreveti, madraci izrađeni od različitih pjena ili lateksa), i različitih cijena tih madraca (nekada neovisno o kvalitetu kreveta).

Prije kupovine novog madraca, provjerite da li možete potvrdno odgovoriti na sva sljedeća pitanja.

1. Da li madrac pruža pravilnu potporu za kičmu i druge dijelove tijela?

Dobar madrac treba da pruža zaštitu protiv problema sa kičmom: naročito u vratu i lumbalnom području. Pored toga, madrac bi trebao da olakšava bolove i pritisak u cijelom tijelu. Prilikom odabira madraca, pobrinite se da su materijali od kojih je izrađen dovoljno elastični da se prilagode Vašoj kičmi i tijelo i podrže ih u pravilnoj ergonomskoj poziciji.

Pažljivo odabrani materijali koji čine Dormeo madrace podržavaju tijelo u pravoj poziciji te preventiraju bolove u leđima, vratu i kukovima. Odaberite između različitih kombinacija čvršćih i mekših materijala, i priuštite si madrac koji će pružiti pravilnu i zdravu potporu Vašem tijelu dok spavate.

2. Da li se madrac u potpunosti prilagođava obliku i težini Vašeg tijela (da li posjeduje anatomska i ortopedska svojstva)?

Za dobar san nam treba madrac koji će pružati pravu potporu i oslobađati mišiće i kičmu od pritiska. Ovo znači da se madrac treba prilagođavati svakom dijelu tijela, pružajući na taj način dobar kvalitet sna bez okretanja i prevrtanja u krevetu. Dobar madrac treba pravilo da rasporedi pritisak na svaki dio tijela.

Dormeo madraci su izuzetno udobni i krojeni prema potrebama modernih ljudi. Jezgro madraca je izrađeno od najfinijih materijala koji se u potpunosti i bez pritiska prilagođavaju tijelu dok spavate.

3. Da li je madrac hipoalergijski (da li Vas štiti od grinja, gljivica i bakterija)?

Broj ljudi koji pate od alergija je u porastu. Jedan od najčešćih uzročnika alergija u našim domovima su, bez sumnje, grinje. Njihova glavna lokacija su madraci u našim spavaćim sobama budući da im oni pružaju prave uslove za razmnožavanje: toplotu, vlagu i hranu. Istraživanja su pokazala kako madraci stari u prosjeku 2 godine sadrže blizu 2 miliona kako izmrlih tako i živih grinja. Svaki put kada se okrente u krevetu, stvarate oblak prašine koji uzrokuje alergijske simptome (začepljenje nosa, kihanje, suzne oči, itd). trebate odabrati madrac koji ima zaštitu od ovih alergena. Dormeo madraci štite Vaše zdravlje zahvaljujući impregniranoj zaštiti u presvlakama protiv bakterija, grinja i gljivica. Dormeo madraci se zbog toga preporučuju svima koji pate od astme ili alergija.

4. Da li je madrac dizajniran tako da omogućava pravilnu cirkulaciju toplote i zraka?

Naša tijela oslobađaju mnogo vlage dok spavamo tako da je izuzetno važno da naši madraci reguliraju toplotu i vlagu. Jezgro madraca mora pružiti maksimalnu cirkulaciju zraka kako bi se regulirala vlažnost i izbjegla sparina. Naša tijela trebaju koristiti dodatnu energiju kako bi ostala topla na hladnim i vlažnim madracima; rezultat toga je neispavanost. Dobra ventilacija je ključ dobrog sna i dugoživotnosti madraca. Različiti materijali upotrijebljeni u proizvodnji Dormeo madracu su izuzetno prozračni i dobro dišu. Ecocell, Talalay, Ultratex....imaju unikatne ćelijske karakteristike koji omogućavaju slobodnu cirkulaciju zraka i uklanjaju pretjeranu vlagu. Zbog toga madrac ostaje suh, a vi tonete u svjež madrac svaku noć. Korištenje podnica za krevet sa letvicama je neophodno za dobru prozračnost madraca jer osigurava ventilaciju madraca i uklanjanje vlage koju lučimo dok spavamo.

5. Da li je madrac zaštićen od prašine i stvaranja statičkog elektriciteta?

Prilikom biranja madraca moramo razmisliti da li nas taj madrac štiti od prašine koja se skuplja zbog akumulacije statičkog eletriciteta. Elektromagnetski smog se stvara radi različitih objekata koji emitiraju elektromagnetske talase: radio, strujni kablovi, utičnice. Materijali, sa karbonskim vlaknima, preventiraju penetraciju elektromagnetnih talasa. Karbonska vlakna (Resistat) u većini presvlaka Dormeo madraca zaustavljaju stvaranje statičkog elektriciteta. Resistat proces preventira neprijatne iskrice koje se stvaraju zbog statičkog elektriciteta te zaustavljaju skupljanje prašine istovremeno sprječavajući pojavu grinja.

6. Da li je madrac ekološki prihvatljiv (izrađen od materijala koji su sigurni po ljude i okruženje)?

Proizvodnja modernih materijala predstavlja veliko breme za okruženje, a pored toga oslobađanje različitih substanci ima štetne efekte na zdravlje ljudi. Stoga, prilikom odabira madraca je jako važno razmotriti da li je madrac certifitiran i da li je ekološki prihvatljiv. Dormeo madraci su izrađeni od tehnološki unaprijeđenih i ekološki prihvatljivih materijala pogodnih za recikliranje. Dormeo tim konstantno i naučno poboljšava svoje materijale tako da naši proizvodi i njihva proizvodnja povoljno djeluju na budućnost Planete. Svi naši madraci imaju Oko-Tex® oznaku koja garantira ekološe standarde svih materijala.

7. Da li prodavac nudi višegodišnju garanciju (onu koja uključuje ne samo presvlaku, već i jezgro madraca)?

Garancija na jezgro madraca Vam daje sigurnost da je prodavac pod obavezom da zamijeni madrac ukoliko postoje bilo kakve greške u njegovom jezgru. Budući da je 10 godina veoma dug period, prodavac moja imati jake dokaze da je proizvod koji prodaje takvog kvaliteta da ima osnovanu garanciju. Ovakva garancija je, naravno, dokaz visoke kvalitete proizvoda. Svi Dormeo madraci imaju višegodišnju garanciju koja uključuje jezgro, a ne samo presvlaku madraca. Zavisno od tipa madraca moguće je dobiti garanciju od 6, 12 ili 15 godina na njegovo jezgro: garancija za presvlaku je 1 godinu. Ukoliko primjetite neželjene promjene u garantnom roku, naši savjetnici će Vam pomoći da riješite problem ili eventualno zamijenite madrac novim.

8. Da li odabrani madrac nudi najbolju vrijednost u odnosu na svoju cijenu u klasi?

Prije donošenja odluke o kupovini madraca raspitajte se o njegovim karakteristikama te ga uporedite sa ostalim madracima iz iste klase. Primjetit ćete da se madraci sa sličnim karakteristikama mnogo razlikuju kada je cijena u pitanju, u zavisnosti od proizvođača ili njegovog zaštitnog znaka, što nije usko povezano sa cijenom. U Dormeu smo se pobrinuli da uvijek postoji jaka veza između kvaliteta i cijene madraca. Ovo znači da, za razumnu cijenu, nudimo revolucionarni visokokvalitetni madrac koji se od drugih madraca na tržištu razlikuje po mnogim superiornim karakteristikama.

9. Da li možete vratiti madrac bez dodatnih troškova ukoliko Vam ne odgovora?

Jednostavno se može desiti da odaberete i kupite madrac dostupan na našem tržištu, a da nakon toga shvatite da on ne ispunjava sva Vaša očekivanja. Zbog toga je veoma važno da prodavci nude besplatan testni period odabranog madraca. Ovo znači da, ukoliko Vam madrac ne bude odgovarao tokom tekstnog perioda, ga možete vratiti bez dodatnih troškova i objašnjenja. U Dormeu Vam nudimo mogućnost neometane upotrebe madraca u roku od 30 dana. Ukoliko madrac ne ispuni Vaša očekivanja, možete nam ga vratiti: mi ćemo Vam vratiti Vaš novac bez dodatnih pitanja. (Ovo se ne odnosi na madrace koji su izrađeni prema narudžbi).

10. Da li vam prodavac pruža punu uslugu – pomoć i savjete?

Donošenje prave odluke, problemi isporuke, uvjeti plaćanja, povrat proizvoda...svi ovi faktori mogu pretvoriti kupovinu novog madraca u noćnu moru ukoliko Vam se ne ponudi potpuna usluga prilikom kupovine madraca. Kupujte tamo gdje prodavac nudi korisnu uslugu ali i proizvod: jednostavne procedure naručivanja proizvoda, uvjeti plaćanja koji odgovaraju kupcu, lična dostava, odgovarajuću uslovi povrata proizvoda, kao i potrebna pomoć i savjeti. Dormeo tim cijeni svoje kupce te se veoma brine za njihovo zadovoljstvo. Madraci se plaćaju pouzećem, dostavljamo i instaliramo madrace u Vašem domu, dolazimo po njih i odnosimo ih bez dodatnih troškova ukoliko je kupac nezadovoljan.

Odgovaramo na Vaša pitanja i nudimo savjete na naš telefon 033 721 035. Rado ćemo Vam pomoći.