Club 5*
0
0,00 KM
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

Kako održavati madrac?

Baš kao i naš stan, automobil ili odjeća, i madraci zahtjevaju posebnu brigu. Ukoliko zaboravite na to, ili mu ne pružite dovoljno pažnje, može se jednostavno desiti da madrac izgubi svoje pozitivne kvalitete. Pa, koji je onda najbolji način da zaštitimo madrace? Pogledajte slijedećih 10 upustava o pravilnom održavanju Vašeg madraca.

Baš kao i naš stan, automobil ili odjeća, i madraci zahtjevaju posebnu brigu. Ukoliko zaboravite na to, ili mu ne pružite dovoljno pažnje, može se jednostavno desiti da madrac izgubi svoje pozitivne kvalitete. Pa, koji je onda najbolji način da zaštitimo madrace?

Pogledajte slijedećih 10 upustava o pravilnom održavanju Vašeg madraca.

1. Prije upotrebe pažljivo pročitajte upustva proizvođača

Ukoliko se budete pridržavali instrukcija i preporuka proizvođača, osigurat ćete najbolju brigu za Vaš madrac i spavati udobno na njemu još mnogo, mnogo godina.

2. Pobrinite se da su letvice kreveta i madrac pravilno postavljeni

Pobrinite se da pravilno postavite madrac i letvice za krevet. Nepravilna instalacija može oštetiti Vaš madrac. Ukoliko niste sigurni kako na pravi način postaviti madrac i letvice, potražite pomoć naših savjetnika.

3. Ne uklanjajte etiketu

Informacije na etiketi mogu biti jako korisne. Etiketa je identifikacijska oznaka Vašeg madraca koji se koristi u svrhu iskorištavanja garancije, i zbog toga je ostavite na krevetu.

4. Koristite pravu osnovu za krevet – sa podnicama

Izbjegavajte korištenje metalnih opruga, površine sa širokim letvicama, te ravne, neprekinute površine. Ove podloge nisu pogodne jer uzrokuju zadržavanje vlage, što može dovesti do stvaranja plijesni. Dormeo madrace uvijek koristite na drvenim podnicama koje dozvoljavaju kontinuiranu cirkulaciju zraka u madracu, održavajući ga provjetrenim. Preporučujemo da koristite Dormeo podnice za krevet ispod svog madraca.

5. Koristite zaštitu za madrac

Visokokvalitetna zaštita za madrac koja se ispira je odličan način da osigurate higijenu i produžite životni vijek madraca. Zaštita za madrace štiti od grinja, alergena i vlage. Preporučujemo Dormeo zaštitu za madrace: pamučne, vodootporne i hipoalergijske varijante su dostupne.

6.Rotirajte madrac

S vremena na vrijeme, naročito u prvih 6 mjeseci upotrebe, rotirajte madrac tako da područje uzglavlja postavite na dno kreveta. U Dormeu često preporučujemo da ispravite madrace, jer ovo dovodi do optimalne stabilizacije punjenja.

7. Omogućite adekvatnu ventilaciju spavaće sobe i madraca

Preporučljivo je da svake sedmice prozračite spavaću sobu i madrac (poželjno je i svaki dan). Kada zračite madrac sklonite posteljinu. Ovo će spriječiti zadržavanje vlage u madracu, te istovremeno preventirati stvaranje neprijatnih mirisa, pa čak i plijesni.

8. Nemojte čistiti madrac tečnim preparatima

Materijal madraca se može oštetiti ukoliko ga čistite tečnim supstancama za čišćenje ili peglanjem. Isto se odnosi i na grube hemijske supstance. Bolje je da često usisavate svoj madrac običnim usisivačem (klasičnim, ne onim na vodu).

9. Madrac nije trampolina

Ne dozvolite djeci da skaču po madracu. Iako su Dormeo madraci izrađeni od izdržljivih materijala, igranje i skakanje po njima ih može oštetiti, pa čak i slomiti podnice ispod madraca.

10. Nikada ne savijajte, niti zamotavajte madrac

Nikada ne savijajte ili zamotavajte madrac kada ga želite očistiti, jer ovo ga može ozbiljno oštetiti. Pored toga, nemojte sjediti na rubovima kreveta, već radije sjedite na sredini.