Club 5*
0
0,00 KM
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

Dormeo madraci od A do Ž: rječnik rjeđe korištenih termina

Da li ste na našoj web stranici naišli na neki termin, a da niste baš u potpunosti bili sigurni šta znači? Radi veće preciznosti i bolje pomoći pri kupovini, pripremili smo rječnik manje poznatih termina.

Adaptive tretman

Adaptive tretman je tehnološka inovacija koja će osigurati da madrac bude uvijek idealne temperature. Ovaj tretman omogućava madracu prilagodljivost temperaturnim uvjetima pa će Vas idealno grijati zimi, a hladiti za vrijeme toplih ljetnih noći!

Alergen

Alergen predstavlja mikroskopski sićušnu česticu koja ulazi u tijelo i narušava imunološki sistem. Alergeni se mogu pojaviti u svom prirodnom obliku, ali i u obliku hemijske supstance. Najčešći prirodni alergeni su kućna prašina, polen, grinje ili njihove izlučevine.

Aloe vera

Aloe vera je nevjerovatna biljka sa njegujućim efektima za tijelo. Posjeduje anti-alergijska i anti-bakterijska svojstva, uništava gljivice, te ublažava upale. Također stimulira funkcioniranje imunološkog sistema, liječi rane, usporava proces starenja i pojavu bora, te pospješuje proces regeneracije kože.

Anatomska građa

Anatomski madraci i jastuci pružaju veliki komfor, te dobro djeluju na zglobove, ligamente i mišiće. Visoki anatomski stepen znači da će se ovakvi madraci i jastuci odlično prilagoditi prirodnom obliku tijela.

Anti-alergijsko silikonsko punjenje

Predstavlja tanak sloj vještačkog materijala koji podsjeća na punjenje. Nalazi se u većini Dormeo madraca jer štiti bazu od prljanja i grinja.

Bamboo

Bamboo predstavlja celulozna vlakna, izrađena od 100% bamboo stabljike. Bamboo vlakna su ekološki čist materijal, mekši od pamuka ali čvršći od sintetičkih vlakana. Tokom ljetnih perioda ova vlakna rashlađuju kožu, održavaju suhoću madraca, te istovremeno otklanjaju neprijatne mirise. Tokom hladnijih dana, bamboo pruža prijatnu toplotu, te održava tjelesnu temperaturu.

Bio memory pjena

Bio memory pjena ima ista svojstva kao i obična memory pjena, tj mekoću, udobnost i savršenu prilagodljivost tijelu. Ipak se ova memory pjena razlikuje od jednostavne memory pjene po tome što je ekološki prihvatljivija jer je 30% sintetičkih vlakana u njenom sastavu zamijenjeno sa ricinusovim uljem. Ovo je naš udio u očuvanju okoline, a pored toga i madrac ima dodatna anti-bakterijska svojstva.

CleanEffect® tretman

CleanEffect® tretman pruža antibakterijska svojstva i otpornost na grinje i bakterije, tako da Vaš madrac ostaje čist i ne skuplja neugodne mirise, osiguravajući Vam i na taj način zdraviji i bolji san.

Climalite i posrebrena vlakna

Posebna struktura u presvlaci sa Climalite vlaknima, odvaja vlagu od vašeg tijela i omogućuje da spavate na suhom i higijenskom madracu.

Fiorentinski vez

Cik-cak vez je metoda koja se primjenjuje na svim Dormeo presvlakama za madrace jer doprinosti njihovoj većoj izdržljivosti i dugoživotnosti. Vez u cik-cak liniji sigurno povezuje vlakna osiguravajući trajnost madraca.

Ćelijska struktura

Ecocell, jedan od najvažnijih materijala u proizvodnji Dormeo madraca je izrađen od mikroskopski sićušnih ćelija (slično stiroporu). Ove ćelije su usmjerene u svim pravcima (trodimenzionalni raspored) te omogućavaju neometanu cirkulaciju zraka, kanališući pretjeranu vlagu i održavajući suhoću i udobnost madraca.

Der p 1

Der P-1 je tehnički termin za alergen koji je najčešće pronalazi u madracima, dekama, jastucima, ali i u namještaju, tepisima i zavjesama. Uzrokovan je grinjama (Dermatophagoides Pteronyssinus) koje se gnijezde u nezaštićenim madracima i posteljini i koji se razmnožavaju na ovim mjestima. Njihove izlučevine i izumrli ostaci se na kraju transformišu u nevidljivu prašinu koja prouzrokuje alergijske reakcije i otežava spavanje svima koji pate od astme ili alergija. Jedan nezaštićen madrac je dom desecima miliona grinja zbog čega je zaštita neophodna da bi se osigurao zdrav san svima koji pate od alergija i astme, naročito djeci.

Ecocell

Ecocell je unaprijeđeni, savremeni, sintetički, elastični materijal koji se ističe po svojoj čvrstoći, odličnoj prilagodljivosti i prozračnosti. Štiti od alergija, higijenski je, lagan te ekološki prihvaltljiv jer se može reciklirati.

Ecogreen

Ecogreen je materijal dizajniran s ciljem zaštite okruženja i reduciranja upotrebe sintetičkih materijala. Baza ovog materijala je Ecocell – izdržljivi, elastični, prozračni materijal nove generacije, koji tijelu pruža savršenu potporu, a istovremeno je lagan i čvrst. Ecocell je najčešće izrađen od sintetičkih materijala, dok Ecogreen ima unaprijeđena ekološka svojstva jer je 30% njegovih sintetičkih materijala zamijenjeno sa ricinusovim uljem. Madrac će zbog ovoga biti ekološki prihvatljiviji te imati anti-bakterijska svojstva.

Grinje

Grinje su sićušni arhidoni (veličine od 0.1 do 0.5 mm) nevidljivi ljudskom oku. Njihova omiljena mjesta za razmnožavanje su madraci, namještaj, jastuci, mekane igračke, deke i zavjese; ukratko – mjesta gdje pronalaze dovoljno hrane, vlage i dobru zaštitu. Grinje su poseban problem za sve one koji pate od alergija ili astme jer njihove izlučevine u obliku prašine (alergeni) izazivaju suzenje očiju, začepljenje nosa, te uzrokuju kihanje i kašljanje.

Karbonska vlakna

Ova vlakna predstavljaju izuzetno izdržljiv materijal koji provodi elektricitet. Može se pronaći u presvlaci u obliku vlakana, te se koristi za provođenje statičkog elektriciteta koji se stvara u madracu.

Kašmir

Kašmir je visokokvalitetna vuna dobivena od dlake Kašmirskih koza. Od toga se dobije svilenkasto mekano, toplo i lagano predivo. Kašmir se uglavnom koristi u proizvodnji visokokvalitetne odjeće, deka i jastuka.

LGA certifikat

LGA certifikat garantuje da su letvice Dormeo podnica za krevet visoke kvalitete i sigurne. Godišnja inspekcija osigurava regularno testiranje i kontroliranje proizvoda.

Memory pjena

Memory pjena je inovativni materijal osmišljen od strane NASE kako bi se olašao pritisak na tijelo astronauta tokom odiseja u svemir. Nedugo nakon toga kada su otkrivena nevjerovatna terapeutska dejstva memory pjene, ona se počela koristiti i u proizvodnji madraca. Memory pjena se prilagođava tjelesnoj temperaturi, nježno obgrljuje Vašu glavu, ramena i vrat dok spavate, te ne stvara pritisak na najčešće bolne tačke u vratu. Za razliku od obične pjene, ćelije memory pjene se sabijaju svakim pritiskom. Kada pritisak nestane, pjena se lagano vraća u prvobitni oblik. Upravo zbog navedenog i svoje elastičnosti, memory pjena ima terapeutska svojstva, te ne stvara pritisak na tijelo.

Merino

Merino vuna je zbog svoje mekoće i izdržljivosti najvažniji tip vune. Merino vunu su prvo koristili atletičari, ali se zbog svojih karakteristika počela koristiti i u proizvodnji spavaćih soba. Merino savršeno regulira tjelesnu temperaturu, održava umjerenu toplotu tijela, kanališe vlagu i sprječava dodir sa vlagom, jer je upija, ali ipak održava svoju sposobnost zagrijavanja čak i kada je vlažna. Posjeduje anti-bakterijska svojstva koja preventiraju širenje neprijatnih mirisa. Zbog svega navedenog, merino je idealan materijal za Vaše madrace, deke i jastuke jer garantira miran i dubok san bez znojenja

Madrac iz nekoliko slojeva

Madrac iz nekoliko slojeva ima posebnu strukturu koja se prilagođava anatomskim karakteristikama tijela. Određeni dijelovi tijela su teži od drugih dijelova, te zbog toga trebaju snažniju potporu, dok lakši dijelovi zahtijevaju veću mekoću. Najčvršći dio madraca se nalazi u sredini madraca tamo gdje je polegnut najveći dio tijela, dok su uzglavlje i uznožje mnogo mekši. Madrac posjeduje 3 dijela koja se savršeno prilagođavaju obliku i težini tijela.

Negativni joni

Negativni joni su nevidljive, negativno naelektrisane čestice pronađene u zraku. Veliki broj ovih čestica se nalazi u prirodi – u šumama, pored mora, rijeka, vodopada itd. Njihovo prisustvo u zatvorenim prostorijama je neznatno, te je dodatno reducirano brojnim električnim uređajima koji stvaraju pozitivno naelektrisane čestice. Pozitivni joni negativno djeluju na naše blagostanje, uzrokuju umor i glavobolje, dok negativni joni pomažu u podizanju raspoloženja te imaju osnažujući efekat. Negativni joni ispušteni iz jonizera poništavaju pozitivne jone (u obliku prašine, dima, elektromagnetskog smoga) tako da oni ostaju na podu. Zbog ovoga je zrak čišći, a disanje lakše. Jonizer se posebno preporučuje svima koji pate od alergija, pogotovo u prostorijama gdje se nalazi TV ili u domovima u kojima se puši.

Octaspring® tehnologija

Octaspring® pjenaste opruge predstavljaju kombinaciju funkcionalnosti klasičnih opruga i elastičnosti Ecocell® pjene, tačnije kombinacije memorijske i Ecocell® pjene, te pružaju najbolje od obje tehnologije. Octaspring® tehnologiju odlikuje 3D prilagodljivost – te su sve opruge od Octaspring pjene trodimenzionalne, tako da madrac ostaje čvrst, ali fleksibilan za maximalnu udobnost.

Ortopedska svojstva

Madrac sa ortopedskim svojstvima nudi visok stepen potpore. Ovaj visoki ortopedski stepen znači da je madrac čvrst, te da garantira savršenu potporu za kičmu, ramena, kukove i pete.

Öko tex standard 100

Glavni cilj Cerificate ÖKO-tex standard 100 je da osigura da se ekološki standardi slijede u tekstilnoj industriji. Ovaj test kontrolira i ispituje štetne materije koje se mogu stvoriti u procesu tekstilne prozivodnje i koje mogu narušiti blagostanje potrošača. Cerificate ÖKO-tex standard 100 garantira sigurnost Dormeo madraca te njihovu ekološku prihvatljivost.

Resistat zaštita

Resistat zaštita otpušta statički elektricitet koji nastaje na madracu. Ovo postiže posebnim karbonskim vlaknima koja provode elektricitet. Karbonska vlakna sakupljaju statični elektricitet i otpuštaju ga u tlo uz pomoć umetnute žice povezane sa nekim uzemljenim elementom (npr. radijator) Kao rezultat, grinje i prašina se ne sakupljaju u madracu. Ova zaštita preventira pojavu alergija i poboljšava generalno blagostanje.

Softdream

Softdream vlakna su čvsta sintetička vlakna otporna na propadanje, razvlačenje i pojavu gljivica, brzo se suše i ne gužvaju se. Softdream vlakna se jednostavno peru te su zbog ovoga odličan materijal za izaradu jorgana, jastuka, peškira, bademantila i sličnih proizvoda.

Soya

Soja vlakna, koja se koriste u različite svrhe, su se nedavno počela upotrjebljavati i u tekstilnoj industriji. Soja vlakna nastaju u posebnom procesu tretiranja sporednih proizvoda od soje. Kao rezultat nastaje mekani i nježni materijal, sličan kašmiru zbog čega se često i naziva biljni kašmir. Zbog dodatne mekoće i svilenkastog osjećaja koji pružaju ova vlakna, nazivaju se još i sojina svila. Soja vlakna sadrže dodatne amino kiseline sadržane u ljudskom tijelu. Do 45% proteinskog sadržaja se može pronaći u biljnom kašmiru, od njih je 18 aktivnih minerala koji kroz kožu ulaze u tijelo, poboljšavajući zdravlje i blagostanje. Madrac posjeduje posebno djelotvorna svojstva upravo zbog dodatka sojinih vlakana:

  • Diše (bolje od pamuka)
  • Upija vlagu i zadržava toplotu
  • Posjeduje anti-bakterijska svojstva
  • Brzo se suši

Srebro

Samo do prije nekoliko godina se upotreba srebra u kozmetici, proizvodnji madraca ili sličnih proizvoda činila nemogućim. Ali, iako je srebro materijal koji se obično koristi u proizvodnji nakita, kovanica, ogledala, ipak je zbog svojih izuzetnih osobina postao dio proizvodnje madraca. Zašto? Zbog svojih dobrotvornih efekata na zdravlje i blagostanje, srebro je idealno za spavanje i odmaranje jer:

  • Posjeduje anti-bakterijska svojstva; ioni srebra se vežu za enzime pronađene u ćelijama bakterija, što reducira njihovo razmnožavanje
  • Sprječava širenje neprijatnih mirisa
  • Regulira znojenje i nakupljanje vlage
  • Dobar je provodnik jer odbija neželejni statički alektricitet
  • Regulira tjelesnu temperaturu održavajući i postepeno oslobađajući toplotu koju proizvodi tijelo

Vlakna srebra koja se mogu pronaći u Dormeo Silver i Dormeo Memory 2+12 Silver madracima su uvezena u posebna vlakna presvlake tako da dozvoljavaju vlaknima da zadrže uobičajene karakteristike materijala, čineći ih mekanim jednako kao i druga tekstilna vlakna. Presvlaka je zbog toga mekana na dodir garantirajući istovremeno sve blagotvorne efekte čistog srebra.

Statični elektricitet

Statični elektricitet se stvara sakupljanjem električnog naboja na površini kreveta (madraca, jorgana itd.). Kada se pomjeramo i kada dva objekta razmjenjuju električni naboj, ovaj naboj se otpušta u vidu iskri. Ovo može biti uznemirujuće jer pomenute iskre često znaju biti bolne. Karbonska vlakna su jako dobra za provođenje statičnog elektriciteta.

Talalay

Talalay je tehnički usavršen materijal visokog kvaliteta. Dobiva se iz prirodne gume, zapravo lateksa putem dugog i veoma složenog proizvodnog procesa.Ovaj materijal se koristi kao jezgro madraca radi zahtjevnih kupaca koji prije svega cijene udobnost u spavanju, olakšanje bolova u leđima te zdravo okruženje u kojem spavaju. Madrac sa Talalay jezgrom se preporučuje svima koji pate od bolova u vratu ili kičmi jer nudi nevjerovatnu potporu. Također se preporučuje svima koji pate od alergija ili astme jer Talalay posjeduje anti-alergijska svojstva.

Tencel

Tencel je prirodni materijal. Nastaje iz celuloze koja se pored toga koristi i u proizvodnji papira. Tencel proizvodi su izuzetno mekani, dobro upijaju vlagu, prozračni su i ekološki prihvatljivi. Tancel je nastao kao rezultat posljednjih istraživanja u području teksilne industrije, te Vam nudi sve što očekujete od jorgana: komfor, mekoću i praktičnost.

Ultralatex

Ultratex je nastao kao rezultat obimnog istraživanja i kolaboracije otropeda i eksperata u tehnologiji. Zajedno su uspjeli da stvore jako elastičan materijal, koji je čvrst, prozračan i prilagodljiv tijelu. Ultratex ima sva svojstva prirodnog lateksa plus anti-alergijske karakteristike razvijene zahvaljujući posebnom proizvodnom procesu.

Wellsleep®

Wellsleep® mikrovlakna su unaprijeđena, čvrsta, pahuljasta vlakna koja su u svakom pogledu bolja od uobičajenih vlakana poliestera proizvedenih prije pola stoljeća. Wellsleep® mikrovlakna se često nazivaju i vještačkim perjem jer na dodir podsjećaju na guščije perje. Wellsleep® mikrovlakna posjeduju mnoštvo prednosti i koristi. Savršena su za regulaciju temperature, izuzetno su mekana na dodir, minimalno apsorbiraju vlagu, te su otporna na fleke. Wellsleep® mikrovlakna su efikasan anti-alergijski izolator i zbog toga su pogodna za sve ljude koji pate od alergija i astme.

Wellsleep® Advanced

Wellsleep® Advance mikrovlaka su vještačka vlakna koja svojim osobinama podsjećaju na Wellsleep® vlakna. Jedina razlika je što Wellsleep® Advanced posjeduju posebnu unakrsnu strukturu koja dozvoljava formaciju malih zračnih džepova između vlakana. Ovi džepovi povećavaju volumen i punoću punjenja. Wellsleep® Advanced su zbog toga nevjerovatno lagana i pahuljasta, jako prozračna i posebno pogodna za izradu jastuka i jorgana.