PRETRAŽUJTE PO KATEGORIJAMA
Naše trgovine
Club 5*
0
0,00 KM
Losd fsdf sd
Vaša košarica je trenutno prazna.

Politika kolačića

Općenito

Hvala vam što posjećujete i pratite kompaniju Studio Moderna d.o.o., Trg Solidarnosti bb, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina (“Studio Moderna”) web stranice:

(kolektivno “Web stranice”).

Ova politika „kolačića“ važi za sve web stranice kompanije Studio Moderna d.o.o. Koristeći web stranice kompanije Studio Moderna d.o.o. slažete se sa ovom politikom kolačića bilo da pretražujete web stranice ili davanjem eksplicitne saglasnosti, bez obzira na koji način.

Studio Moderna d.o.o. može ažurirati ovu politiku kolačića u svakom trenutku. Svaka revizija postojećih kolačića bit će dodata što je prije moguće. Predlažemo Vam da provjetite ovu stanu što prije.

Šta su „kolačići“?

Kolačići su tekstualne datoteke koje se sačuvaju na korisničkom uređaju posjećujući web stranice. Kada ponovo posjećujete web stranicu, kompanija Studio Moderna d.o.o. može pristupiti podacima na Vašem uređaju , koji su prikupljeni putem kolačića.

Uz pomoć kolačića kompanija Studio Moderna d.o.o. pruža bolju korisničku i personalizovanu operaciju prikazivanjem web stranice (kolačići funkcionalnosti) dok oni također pomažu provajderu da analizira korisnike, posjete korisnika (analitičke svrhe) i efikasnije oglašavanje ( marketinške svrhe ).

Studio Moderna d.o.o. koristi svoje kolačiće („prvobitni kolačići”), ali također omogućava odabranim trećim licima da instaliraju svoje kolačiće (“kolačići trećih strana”) na korističku opremu. Sa njegovom saglasnošću, korisnik se slaže sa korišćenjem kolačića od strane Studio Moderne i trećih lica.

Kako se stalno trudimo da Vam pružimo najbolje moguće korisničko iskustvo, naše web stranice funkcionišu optimalno samo ako su omogućeni kolačići. Na taj način možemo da Vas prepoznamo kada se vratite na našu web stranicu, dok nam kolačići omogućavaju da otkrijemo i ispravimo greške, tako da je Vaša posjeta brža i više lična. Dodatne informacije će se spasiti samo ukoliko Vi to dopustite, na primjer unos podataka prilikom naručivanja proizvoda ili pri upisu/registraciji.

Kolačići nisu...

 • Namjenjeni da špijuniraju korisnika i NE prate sve što korisnik uradi
 • Zlonamjerni kod ili virus
 • Povezani sa neželjenim porukama
 • U mogućnosti da prate komande na tastaturi ( oni ne spašavaju Vaš password /šifru)
 • Namjenjeni su isključivo za oglašavanje

Vrste kolačića korištenih na web stranicama kompanije Studio Moderna d.o.o.

Na web stranicama kompanije Studio Moderna d.o.o. koristimo različite tipove kolačića. Kolačići se mogu razlikovati u zavisnosti on njihove funkcionalnosti, dužine trajanja i stranice koja ih instalira.

Potrebni/funkcionalni kolačići

Su oni koji su strogo neophodni za rad web stranice. Bez ovih kolačića, web stranica neće raditi ispravno. Shodno tome ne tražimo Vašu specifičnu saglasnost za te kolačiće.

KompanijaImeTrajanjeOpisPrikupljeni podaci
Silverpop Systems Inc. VIEW 3 godine Korištenje Silverpop softvera za automatizaciju marketinga kako bi se implementirao obrazac za traženje kataloga. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Silverpop Systems Inc. JSESSIONID Dužinja trajanja Pohranjuje podatke o sesijama tokom posjeta web stranici, izdanom od strane Microsoft's ASP.NET aplikacije, okvir za izgradnju web stranice. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna d.o.o. PHPSESSID Dužinja trajanja Kolačić sesije za one dijelove naše web stranice, koji se temelji na PHP programskom jeziku. Razni dijelovi naših web stranica temelje se na različitim programskim jezicima, stoga obično instaliramo više od jednog kolačića sesije. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna d.o.o. store 1 godina Kolačić koji omogućava da vidite sadržaj u prehotno odabranom jeziku. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna d.o.o. disableCookies 20 godina Kolačić koji vam omogućava da vidite sadržaj na ispravnom jeziku korisnika web stranice. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna d.o.o. SmSplitCartActive 30 dana Kolačić koji prepoznaje ili koristi testnu verziju web stranice kada postoji nekoliko različitih formata stranica za testiranje. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna d.o.o. SmSplitCartTmp 30 dana Kolačić koji se koristi prilikom testiranja različitih formata web stranice. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna d.o.o. socialquote 30 dana Kolačić dopušta da korisnik napusti košaricu za kupovinu, a zatim se vrati na stranicu preko društvene mreže, a zatim će se učitati isti sadržaj košarice kao i prethodno. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna d.o.o. cookieConfirmed Dosljedan Kolačić koji pamti korisnikovu saglasnost za korištenje kolačića na našem sajtu. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna.d.o.o. new_session Dužinja trajanja Dodatni kolačić sistema koji prepoznaje različite sesije. Prepoznavanje i razdvajanje sesije potrebni su za analitičke i funkcionalne svrhe. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna.d.o.o. frontend 7 dana Kolačić za identifikaciju korisnika. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.

Funkcionalni kolačići

Su oni kolačići koji poboljšavaju iskustvo korisnika na web stranici, ipak je neophodna saglasnost kako bi se kolačići prenijeli na Vaš kompijuter

KompanijaImeTrajanjeOpisPrikupljeni podaci
Klick2Contact EU Ltd sliderk2c_stayClosed Dužinja trajanja Kolačić koji definiše da je korisnik zatvorio banner za funkciju Klick2call i više ne se prikazuje. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Pimcore SmExtFloater[#], SmExtFloater[][visitTime], SmExtFloater[ID] Različita Funkcija kolačića koja upravlja floating banerom na web stranici. Kolačić samo pamti da li je banner prikazan i koji bi se zaslon trebao prikazati. Ovi kolačići su važni za osnovni rad web stranica, podržavajući bitne funkcionalnosti kao što su košarica za kupovinu i tehnički rad web stranice kako bi se osiguralo da izvede ono što biste očekivali.
Studio Moderna.d.o.o. email 1 godina Kolačić koji pamti vašu email adresu za unos online obrazaca prilikom kupovine i prijave na našoj web stranici. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Tawk.to TawkConnectionTime Dužinja trajanja Kolačić postavljen od strane Tawk.to Live Chat  koji omogućava online chat komunikaciju između operatera i korisnika. Ovi kolačići nam pomažu otkriti osnovne podatke naših posjetitelja, npr. stranicu koju trenutno gledaju, jezik njihovog pretraživača i njihova IP adresa.
Tawk.to __cfduid 1 godina Omogućava nam da ponudimo najbolje informacije o tome kako riješiti njihova pitanja ili putem aplikacije za online chat možemo odgovore proslijediti odmah. Kolačić također pomaže u stvaranju statistike o ponašanju naših posjetilaca na našim web stranicama, što nam omogućava izgradnju web stranice koja zadovoljava njihove potrebe. Ovi kolačići nam pomažu otkriti osnovne podatke naših posjetitelja, npr. stranicu koju trenutno gledaju, jezik njihovog pretraživača i njihova IP adresa.
Tawk.to ss 1 godina Omogućava nam da ponudimo najbolje informacije o tome kako riješiti njihova pitanja ili putem aplikacije za online chat možemo odgovore proslijediti odmah. Kolačić također pomaže u stvaranju statistike o ponašanju naših posjetilaca na našim web stranicama, što nam omogućava izgradnju web stranice koja zadovoljava njihove potrebe. Ovi kolačići nam pomažu otkriti osnovne podatke naših posjetitelja, npr. stranicu koju trenutno gledaju, jezik njihovog pretraživača i njihova IP adresa.
Tawk.to tawkUUID 11 godina Omogućava nam da ponudimo najbolje informacije o tome kako riješiti njihova pitanja ili putem aplikacije za online chat možemo odgovore proslijediti odmah. Kolačić također pomaže u stvaranju statistike o ponašanju naših posjetilaca na našim web stranicama, što nam omogućava izgradnju web stranice koja zadovoljava njihove potrebe. Ovi kolačići nam pomažu otkriti osnovne podatke naših posjetitelja, npr. stranicu koju trenutno gledaju, jezik njihovog pretraživača i njihova IP adresa.
Tawk.to Tawk_[#] 12 godina Kolačić postavljen od strane Tawk.to Live Chat  koji omogućava online chat komunikaciju između operatera i korisnika. Ovi kolačići nam pomažu otkriti osnovne podatke naših posjetitelja, npr. stranicu koju trenutno gledaju, jezik njihovog pretraživača i njihova IP adresa.

Analitički

Prvobitni analitički kolačići i analitički kolačići trećih lica, koji su u skladu sa sljedećim kriterijima : a)Ugovor zaključen sa trećim licem, osiguravanjem prikupljenih podataka koji se koriste samo u svrhe analize kompanije Studio Moderna d.o.o. b) Anonimizacija podataka. Za takve analitičke kolačiće nije potrebna saglasnost , međutim korisnik web stranice može onemogućiti njihovu upotrebu.

KompanijaImeTrajanjeOpisPrikupljeni podaci
Google Analytics, Google Inc. _ga 2 godine Jedinstveni identifikator koji se daje svakom pretraživaču za praćenje interakcija korisnika s web lokacijom. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Google Analytics, Google Inc. _gid Dužinja trajanja Registruje jedinstveni ID koji se koristi za generisanje statističkih podataka o tome kako posjetitelj koristi web stranicu. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Google Inc. _gat_UA-[#] Dužinja trajanja Kolačić koji ograničava broj zahtjeva poslanih putem Google-a. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Google Inc. _dc_gtm_UA-[#] Dužinja trajanja Analitički kolačić za Google-ove usluge. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Google Inc. CONSENT 21 godina Kolačić koji spašava pristanak korisnika da koristi trenutnu domenu. Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
Google Inc. DV Dužinja trajanja Kolačić koji prati korisničko korištenje web stranica koje koriste Google dodatke. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Google Inc. 1P_JAR 1 mjesec Ovaj kolačić se upotrebljava za prikupljanje statističkih podataka o web stranici i praćenje omjera konverzija. Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
Silverpop Systems Inc. com.silverpop.iMAWebCookie 1000 dana Prva strana analitičkog kolačića, koji biježi podatke o e novostima, primljenim mailovima koje je poslao naš sistem itd. Podaci koji se dobijaju preko kolačića nisu dostupni trećim licima/kompanijama, već su samo za internu upotrebu.
Silverpop Systems Inc. com.silverpop.iMA.page_visit 20 minuta Prva strana analitičkog kolačića koji obuhvata posjete svake pojedine podstranice na našoj web stranici. Podaci koji se dobijaju preko kolačića nisu dostupni trećim licima/kompanijama, već su samo za internu upotrebu.
Silverpop Systems Inc. com.silverpop.iMA.session 20 minuta Prva strana analitičkog kolačića koji je instaliran na početku sesije i sabira, evidentira posjete stranica unutar svake sesije. Podaci koji se dobijaju preko kolačića nisu dostupni trećim licima/kompanijama, već su samo za internu upotrebu.
Studio Moderna d.o.o. ts_event_cex Dužinja trajanja Kolačić koji evidentira kroz koji izvor (kampanja, kanal, partner) dolazi posjetitelj našeg sajta. Kolačić evidentira samo izvor svake posjete bez specifičnih informacija o posjetiocima. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna d.o.o. smtos 1 godina Kolačić koji prati koliko je vremena korisnik potrošio na web stranici u obliku vrijednosti. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna d.o.o. personalid 1 godina Analitički kolačić koji svakom posjetitelju daje jedinstveni identifikacijski broj na početku svoje prve posjete našoj web stranici. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna d.o.o. med 1 godina Kolačić je spremljen putem kanala zahvaljujući kojem je korisnik stigao na našu web trsanicu (putem e-mail poruke, banera, sponzoriranih oglasa itd.) Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna d.o.o. src Dužinja trajanja Interni analitički kolačić koji samo evidentira izvor dolaska korisnika na određeni dio našeg sajta. Kolačić prikuplja podatke prikupljene i ne razlikuje pojedinačne korisnike. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna d.o.o. ts_event_referrer Dužinja trajanja Kolačić koji evidentira kroz koji izvor (kampanja, kanal, partner) dolazi posjetitelj našeg sajta. Kolačić evidentira samo izvor svake posjete bez specifičnih informacija o posjetiocima. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna d.o.o. ts_event_src Dužinja trajanja Kolačić koji evidentira kroz koji izvor (kampanja, kanal, partner) dolazi posjetitelj našeg sajta. Kolačić evidentira samo izvor svake posjete bez specifičnih informacija o posjetiocima. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna d.o.o. referrer 3 mjeseca Kolačić koji evidentira kroz koji izvor (kampanja, kanal, partner) dolazi posjetitelj našeg sajta. Kolačić evidentira samo izvor svake posjete bez specifičnih informacija o posjetiocima. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna.d.o.o. __sreff Dužinja trajanja Kolačić koji sadrži informacije o posjećenim web stranicama i vremenu koje korisnici troše na web stranici. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna.d.o.o. cex 1 godina Kolačić identificira izvor iz kojeg je posjetitelj došao kada je u pitanju Google, Facebook ili slično. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Studio Moderna.d.o.o. __reff 30 dana Kolačić za praćenje izvora pri prebacivanju između web stranica. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.

Pored toga, Studio Moderna d.o.o. koristi analitičke kolačiće trećih lica koji zahtjevaju saglasnost sa radnjom na internetu ( korištenje web stranice) od strane korisnika.

KompanijaImeTrajanjeOpisPrikupljeni podaci
Issuu  Inc. __qca 1 godina Prikuplja anonimne podatke o korisničkim pojsetama web stranice, kao što su broj posjeta, prosječno vrijeme provedeno na web stranici i koje su stranice učitane s ciljem generisanja izvještaja za optimizaciju sadržaja web stranice. Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
Issuu  Inc. iutk 10 godina Kolačić postavljen od strane Issuu, omogućava prikaz interaktivnih publikacija i praćenje statističkih podataka za servirani sadržaj. Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.

Korisničke preferencije

Za ove kolačiće potrebna je ekspilicitna saglasnost korisnika.

KompanijaImeTrajanjeOpisPrikupljeni podaci
Google Inc. OTZ 1 godina Spašava postavke i informacije korisnika prilikom pregledavanja stranica ugrađenih sa sadržajem iz Google mape. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Google Inc. SNID 6 mjeseci Koristi ga Google za spremanje korisničkih postavki i informacija na Google mape. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Google Inc. NID 6 mjeseci Spašava postavke i informacije korisnika prilikom pregledavanja stranica ugrađenih sa sadržajem iz Google mape. Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.

Marketing kolačići i Društveni dodaci

 • Marketing kolačići: za ove kolačiće, potrebna je eksplicitna saglasnost korisnika. Osim u  slučaju kolačića iz marketinga trećih strana iz društvenih medija, gdje je saglasnost data na društvenim mrežama.
 • Društveni dodaci: omogućavaju korisnicima funkcionalnosti koje pružaju društveni mediji, koji u skladu s mišljenjima EU ispunjavaju izuzetak za pristanak. Međutim, kompanija Studio Moderna d.o.o. je definisala da je za takav izuzetak korisnik potreban za potpisivanje u društvenim medijima, inače je potrebna izričita saglasnost. U slučaju da korisnik zabranjuje korištenje takvih kolačića na odgovarajućim društvenim medijima, takav kolačić neće biti otpremljen.
KompanijaImeTrajanjeOpisPrikupljeni podaci
DoubleClick, Google Inc. DSID 14 dana Kolačić se koristi kako bi povezao vašu aktivnost na uređajima ukoliko ste se prethodno prijavljivali na svoj Google račun na drugom uređaju. Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
DoubleClick, Google Inc. id 2 godine Sadrži jedinstveni kod koji određuje koji su oglasi prikazani na uređaju, u ime Google Inc. DoubleClick oglašavačke platforme. Omogućava praćenje efikasnosti oglasa i oglase koji su relevantniji za korisnika. Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
DoubleClick, Google Inc. IDE 2 godine Sadrži jedinstveni kod koji određuje koji su oglasi prikazani na uređaju, u ime Google Inc. DoubleClick oglašavačke platforme. Omogućava praćenje efikasnosti oglasa i oglase koji su relevantniji za korisnika. Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
DoubleClick, Google Inc. test_cookie Dužinja trajanja Provjerava da li korisnikov pretraživač podržava kolačiće, u ime Google Inc. DoubleClick oglašivačke platforme. Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
Facebook Inc. fr 3 mjeseca Facebook koristi za pružanje raznih usluga oglašavanja, uključujući ponude u stvarnom vremenu od treće strane. - Facebook Like kolačić Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
Facebook Inc. sb 18 mjeseci Facebook kolačić društvene mreže koji omogućava oglašavanje. - Facebook Like kolačić Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
Facebook Inc. c_user 2 mjeseca Facebook kolačić koji vas prepoznaje kao korisnika. - Facebook Like kolačić Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
Facebook Inc. xs 2 mjeseca Facebook kolačić društvene mreže koji identificira korisnika, aplikaciju ili stranicu. - Facebook Like kolačić Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
Facebook Inc. datr 2 godine Facebook kolačić koji vas prepoznaje kao korisnika. - Facebook Like kolačić Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
Facebook Inc. csm 1 mjesec Facebook kolačić društvene mreže koji vam omogućava da koristite funkciju "Facebook chat". - Facebook Like kolačić Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
Facebook Inc. lu 2 godine Facebook kolačić koji vam omogućava prijavu na javne računare. - Facebook Like kolačić Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
Facebook Inc. p Dužinja trajanja Funkcionalni kolačić za Facebook - Facebook Like kolačić Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
Facebook Inc. presence Dužinja trajanja Facebook kolačić društvene mreže koji vam omogućava da koristite funkciju "Facebook chat". - Facebook Like kolačić Mogu se prikupiti identificirani ili jedinsteni podaci. Anonimni podaci mogu se dijeliti s trećom stranom.
Facebook Inc. wd Dužinja trajanja Facebook kolačić društvene mreže koji prilagođava prikaz stranice veličini ekrana. - Facebook Like kolačić Mogu se prikupiti ograničeni identifikacioni podaci.
ShareThis  Inc. __stid 1 godina Njegova je svrha povezati Korisnike s predmetima od interesa na temelju sadržaja koji Korisnik posjeti, koristi i dijeli prilikom pregledavanja. Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
ShareThis  Inc. __sharethis_cookie_test__ 9 mjeseci Kolačić nadgleda aktivnost "klikova", na primjer, posjećene i navigirane web stranice i vrijeme provedeno na njima. Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
ShareThis  Inc. _unam 9 mjeseci Kolačić nadgleda aktivnost "klikova", na primjer, posjećene i navigirane web stranice i vrijeme provedeno na njima. Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
Softcube.com sc 2 godine ID klijenta Ovaj kolačić je trenutno u razmatranju i njegova svrha se dodjeljuje. Nakon toga, ovaj opis će biti ažuriran u skladu s tim.
Softcube.com scCart 1 godina Koristi se za praćenje kupovine nakon dodavanja u košaricu. Ovaj kolačić je trenutno u razmatranju i njegova svrha se dodjeljuje. Nakon toga, ovaj opis će biti ažuriran u skladu s tim.
Youtube, Google Inc. ysc Dužinja trajanja Registruje jedinstveni ID za zadržavanje statističkih podataka o videozapisima s Youtube kanala koje je korisnik pregledao. Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
Youtube, Google Inc. CONSENT 21 godina Kolačić koji spašava pristanak korisnika da koristi trenutnu domenu. Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
Youtube, Google Inc. visitor_info1_live 8 mjeseci Youtube web kolačić koji ocjenjuje brzinu internetske veze korisnika. Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.
Youtube, Google Inc. PREF 8 mjeseci Registruje jedinstveni ID koji Google koristi da vodi statistiku o tome kako posjetitelj koristi YouTube video snimke na različite web stranice. Osobne informacije koje se mogu identificirati mogu se prikupljati i koristiti za prikaz ciljanog oglasa i/ili za dijeljenje podataka sa trećim licima za istu svrhu.

Upravljanje dozvolama za kolačiće

Odluka da li dozvoliti web stranicama upotrebu kolačića ili ne u potpunosti je u Vašim rukama, a treba istaći da lokacija funkcioniše optimalno samo ako su omogućeni kolačići u Vašem pretraživaču ili na našoj web stranici.

Ako želite da onemogućite kolačiće, to možete uraditi u postavkama privatnosti. Međutim, čak i ako onemogućite kolačiće, to neće uticati na potrebne kolačiće koji će biti u vezi sa Vašom odlukom.

Privremeno onemogućavanje kolačića

 • Mozilla Firefox
  Koristite funkciju »Privatni pretraživač«. Prvo, pritisnite tipku »Alt«. Otvara se traka sa menijima i u meniju »Alati« kliknite »Privatni pretraživač« ili pritisnite kombinaciju tipki »Ctrl + Shift + P«.
 • Google Chrome
  Koristite funkciju »Novi prozor bez zaključka«. Možete aktivirati novi prozor sa kombinacijom »Ctrl + Shift + N«.
 • Internet Explorer
  Sa funkcionalnošću pod nazivom „InPrivate“ pruža Internet Explorer surfanje bez napuštanja staze. Prvo, pritisnite tipku »Alt« u pretraživaču. Ovo otvara meniju i u meniju »Alati« kliknite »Browsing InPrivate« ili pritisnite kombinaciju tastera »Ctrl + Shift + P«.
 • Apple Safari
  Kliknite na „Podešavanja“ i izaberite „Privatni pregled“. Klikom na dugme „OK“ oznaka „Privatno“ biće prikazana sa desne strane naslovne trake.
 • Opera
  Kliknite na logotip web pretraživača u gornjem ljevom uglu. Potražite »Tab i Windows« i odaberite »Novi privatni prozor« ili pritisnite kombinaciju tastera »Ctrl + Shift + N«.

Trajno brisanje kolačića

 • Mozilla Firefox
  Kliknite na oznaku »Firefox« (gornje desno), odaberite »Opcije« i kliknite na karticu »Privatnost«. Zatim, u djelu »Historija« u prozoru »Firefox treba:« odaberite opciju »Koristi prilagođene postavke za historiju« i potvrdite opciju »Dozvoli sajtovima da postavite kolačiće«. Ako je potrebno, takođe možete aktivirati opciju »Uvijek koristite privatno pretraživanje». Možete da obrišete već sačuvane kolačiće pritiskom na oznaku »Firefox« (gornje desno), a zatim izaberite opcije »Opcije« i kliknite na karticu »Privatnost«. Zatim, u djelu »Istorija« u prozoru »Firefox treba:« odaberite opciju »Koristi prilagođene postavke za historiju«, »Prikaži kolačiće» i zatim «Ukloni sve kolačiće». Za više informacija kliknite ovdje.
 • Google Chrome
  Kliknite na ikonu Chrome menija, izaberite »Podešavanja«, kliknite na dugme »Prikaži napredne postavke« na dnu stranice i odaberite »Postavke sadržaja« u odeljku »Privatnost«. Izaberite opciju »Blokiraj kolačiće i druge podatke o lokaciji« i kliknite na dugme »Gotovo«. Možete da obrišete već spremljene kolačiće klikom na ikonu Chrome menija, a zatim odaberite »Podešavanja«, kliknite na »Pokaži napredne postavke« i pod »Privatnost» izaberite Obriši historiju pregleda. Za više informacija kliknite ovdje.
 • Internet Explorer
  Da biste isključili kolačiće, kliknite na "Alati" i odaberite karticu "Privatnost". Zatim kliknite na dugme »Napredno« i proverite opciju onemogućavanja automatskog upravljanja kolačićima i postavite obje vrijednosti na »Blok«. Potvrdite klikom na dugme »OK«. Možete da obrišete već sačuvane kolačiće klikom na "Alati", "Brisanje", a zatim "Obriši". Za više informacija kliknite ovdje.
 • Apple Safari
  Kliknite na oznaku »Safari«, odaberite »Preference« i potražite »Privatnost«. Pod »Blokiraj kolačiće« aktivirajte ovu opciju i potvrdite je klikom na dugme »OK«. Da biste izbrisali već spremljene kolačiće, kliknite na oznaku »Safari«, odaberite »Preference« i potražite »Privatnost«. Zatim izaberite sve web stranice i kliknite na dugme »Ukloni sve«. Za više informacija kliknite ovdje.
 • Opera
  Kliknite na logotip web pretraživača (u gornjem ljevom uglu, potražite "Podešavanja" i odaberite "Preferences".) Potom pogledajte pod tabulatorom "Advanced" za "Cookies" i potvrdite opciju "Never accept cookies". Dugme »OK« Da biste izbrisali već spremljene kolačiće, kliknite na logotip web pretraživača u gornjem ljevom uglu, potražite »Podešavanja« i izaberite »Preferences«. Zatim pogledajte na prečici »Advanced« za »Cookies« i opciju »Obriši sve kolačiće« Za više informacija kliknite ovdje.

Prije nego što odlučite da trajno izbrišete kolačiće, ne zaboravite da su web kolačići datoteke koje su na Vašim računarima uskladištene web stranice, tako da je Vaše korisničko iskustvo bolje, prijatnije, brže i jednostavnije.

Promijenite podešavanja kolačića: